Tuesday, December 27, 2011

bukan Ustazah Pilihan

mujur rancangan realiti ustazah pilihan dah hbs..
cuti sekolah kali ini ku usahakan untuk membaiki diri..
grafnya : berkadar langsung
semakin ku usaha ntuk islah (baiki) diri,
semakin kuat syaitan menghasut diri

YA Allah..kini ku bersaksi bahawa syaitan itu musuh ku yang nyata.
Kalam-Mu seringkali menyatakan bahawa " syaitan itu musuh yg nyata"
sungguh penyayang.. Maha penyayang..
mengingatkan hamba2-Mu supaya meneliti setiap kalam-Mu
sungguh...nota cinta terhebat

Minggu kedua bulan disember, menjadi bidan terjun kem tahsin al-quran.
5 hari 5 malam. Berdua dgn adik juniorku yg comel mnjadi fasi :)






buat anak2 didik, dikaulah harapan agama
saya bukan ustazah pilihan, no need panggil ustazah..
Ustazah?? bagiku..gelaran itu tak layak bagi diriku yg hina ini..


Thursday, December 22, 2011

21 dan 22

21 paling istimewa
22 yang teristimewa

<<<<21>>>>
happy anniversary 25 untuk mak dan ayah
(saya x 25 lagi..:P)

jubli perak..moga sampai ke syurga..
insyaAllah









<<<22>>>
sanah helwah.. sorry 4 everything.
thanx coz bring such a sunshine in my life..
alhamdulillah..
Allah yubarik fik






Friday, November 18, 2011

Here we come

Musim cuti sekolah. 6 minggu. plan well ok.. InsyaAllah

Last paper, yesterday ...was slightly a mess.
Paper ulum quran n ulum hadith tapi rasa cam jwb paper ntuk kuiz fizik peringkat kebangsaan yg pernah di ambil dlu. Memang tahap tertinggi dan kedua tertinggi taksonomi Bloom.
Anyway, sem depan akan mula prak
tikum. A little bit nervous.
Yassir wa la tu'assir ya kareem.. aminnn~~



Thursday, November 17, 2011

farewell

selamat tinggal sem 4.

last paper..
org len sibuk xsabar nak balik rumah.
aku plak gago nak pi BTN..ada xtvt ntuk remaja n belia. mcm adventure gitu.


Mekna : Pije, mg kan sakit bdn. nok g gop ko ke camping nuh?
Fizan : sakit nombor dua..haha

xsangka dan 3 yrs and half ada kat lipis ni..cpt masa brlalu
dan....

sem depan bermula praktikum fasa satu..selama sebulan
rasa mcm x cukup lagi ilmu di dada.
owh~~



rasa mcm smalam baru main kejar2 di jmbatan gantung time foundation dlu


rasa mcm baru je lps BIG (bina insan guru)












draf kasar xtvt MASA CUTI
(6 mnggu)
- house chores (it is a must)
- ajar bdk2 ngaji tiap2 pagi
- ajar spupu ngaji tiap2 mlm
- tngktkan aml ibadah


_____hanya plan yg terbaik, but i will nver know what will happened in next second. mungkinkah ajal menjemput.
wallahua'lam____


Wednesday, November 16, 2011

memory lane

it has been a while, but i am kindly treasure all da time dat we shared together.
Latar tempat : colmar tropicale
Latar masa : hujan renyai, yg kemudiannya lebat
Latar masyarakat : knk2 ribena yg cuba ntuk bersopan santun


Such a tranquility..

subhanaAllah~~

i wish i can be there 4 da next time..insyaAllah..aminn













Tentang Dia

All about her

We have only two paper left.. 3 paper accomplished but frankly speaking it was slightly a mess.. baca banyak, kuarnya sedikit
Baca sedikit, keluarnya banyak

adess..anyway tawakkal. head up for da next paper . InsyaAllah..

Dua paper yang tinggal sebenarnya subjek minor tapi we have to pull our socks in order to read all da lect notes. Macam lagi bnyak kene baca compared to da major subject.

Ok, aku bukanlah sejenis spesies yg akan stay up . almaklum, pelajar biasa sahaja T_T
tapi malam ni, i did it. konon2 stay up but end up on da bed. sharp 12 malam, bdn akan sakit, Ini bukan cerita hantu :P

So, bila dah sakit2 gitu (mcm org tua) harusla mood xbape nak ader, merasakan diri ni looser tatkala org lain dah banyak stadi.

TETAPI~~

ku insaf..sahabatku yg baru umi nya meninggal dunia, masih satdi pada waktu ini. struggle in every single sec. mana taknya, ku lihat bila dia stadi 5 - 10 minit, yg selebihnya dia menangis, tak pun termenung.. Ku bagi galakan setakat termampu

dan untuk itu

ujian sakit yg menimpa diriku hanyalah secebis berbanding seinfiniti nikmat yg Allah bagi.
Sakit yg sedikit jg membuatkan aku snts istighfar atas dosa yg tak pernah luput.
Aku hamba lemah..
Berusaha sebaik mungkin menjadi hamba yg bersyukur..
Allah~~

Tabahkan Dia wahai pemilik sekalian alam. Dia yg ku sayangi

Saturday, November 12, 2011

kembara dia



long time no see rite?? i am lately busy wif my own probs..haha..biasala kan.
neway, sedang dalam study week. verily , a lot of things juz happened. My mum xbape sihat, alway have to go hospital 4 medical check up especially bout her BP. Then, one of my classmate pun mak dia xsihat, tetibe admit to hospital. strok katanya. then after four days i got a news dat her mum passed away..Allah..

Dia sahabat yang sangat tabah. Kami sedang study untuk jawab paper pertama but then suddenly she received a call.. Innalillah...

Namun dia masih mampu tersenyum, menjawab segala soalan2 sahabat dia. Oh..kalu aku?

??

Saya tak sangka secepat ini ummi sahabat saya akan mengadap ilahi.
Sungguh, awak insan terpilih. menelusuri perjalanan Nabi Muhammad S.A.W

[dia sntiasa senyum..dalam kembara nya sebelum mengadap Allah]
sungguh,,saya malu T__T


Monday, September 5, 2011

xpatut tension


[my heart had a brain freeze.. it has been two years. Now..it is the time to wake up. never procrastinate, since u never knew either you will wake up or just lie there and never wake up again]


one of my lecturer said as a muslim patutnya xda perkataan stress or whatso eva coz every test that decreed upon us actually blessing in disguice and since Allah always be there, we should thanked to Him.. Allah kan ada..

yup..it is obviously true.
but now, i am sorry coz i have to say that:

SAYA TENSION
( my laptop seem doesnt want to understand me and like my lappy doesnt want to cooperate with me padahal esok kene hantar assignment

But

EVERYTHING SEEM JUMBLE UP AND I ALREADY MESS UP EVERYTHING

adei...ok. lets stop finish up my assingment for a while. nak tdur. petang nnti nak joging satu kampus, malam nak kemas2 barang and esok i want to run away to felda mempaga satu for 3 days.. off to Holiday


then, after finish my holiday-la-sangat-tu, i will accomplish my assignment to the fullest. insyaAllah.

belasungkawa


taqabbalallahu minna wa minkum. selamat hari raya , maaf zahir dan batin.

dari dulu kini dan mungkin selamanya, aku xfaham kenapa belasungkawa ni gini ejaann

ya. setiap kali aku nampak perkataan ni..terbayang2 perkataan lain
1) BELANGsungkawa (ke ejaannya gini..??tp pnjang ngat)
2) belasungKAWAH (ke gini ejaannya??)


mati aku kalu munsyi DBP nampak ni.. fool me coz penguasaan BM yg x fushah. bu
kan salah mak mengandung. iman xdapat diwarisi..Mak cikgu BM, anak xbrapa ok BM..bukan salah mak ok..:)

semalam.. terdengar berita sal mangsa tembakan wartawan ke Somalia.. poor him. moga niatnya yang baik dikira sebagai amalan..alfatihah..
aku x berminat dengan cerita kronologi dia meninggal, semua nak sedih tapi bagiku kerajaan
patut ambil langkah proaktif supaya kejadian gini x berlaku lagi.

Then tengahari ni, one of my lecturer passed away.. alfatihah..
punca kematian- sakit jantung.. tp punca sbnar xtau lagi..
sebelum ni sihat je ( ye la, hidup lagi..mestila sihat).. tapi dia mmg seorang lecture yang baik perwatakannya.. boleh dicontohi..
Moga rohnya ditempatkan bersama org beriman..amin..


Mati...
i had no words to say.. no comment. since i dont know what future will bring me later. even a single second after dis, aku still xtau apa yg akan berlaku. mungkin ajal ku pula.. Allah..

Sungguh, aku sangat sedih dengan diriku. terus bermujahadah bersabar dengan dugaan. alhamdulillah peringatan ni banyak menyedarkan diriku. Verily, Allah help me with His own ways.. Allah The Almighty..

__________________sedikit tentang raya__________

Bak kata TV alhijrah
RAMADHAN: 1 PERJUANGAN
SYAWAL : 1 KEMENANGAN

kemenangan bagi org yg betul2 seek for His forgiveness.






[dalam kesemputan siapkan assignment, aku menyempitkan diri mengambil anak angkat. moga kita berjodoh untuk berjumpa..insyaAllah.i am kindly waiting 4 u]


[sparkling enough?? air sirap je sebenarnya:)]

[setiap kali raya, mmg akan ada seorang yg jadi 'adik' baru.. aiman~awak dh kurus:P]

[along.. dont be naughty ok]

Friday, August 12, 2011

Aiman..u did it :P





Last week , i had my first week of ramdhan at my house.. seronok sa

ngat since hanya aku, aiman n along.. rasa disayangi sbb adik2 len xbalik lagi..yup..aku kakak yg kejam..hahaha

Aiman..u did it. Dia berjaya kejutkan aku bangun subuh. Lambat 10 minit je. ye..dia adik yg soleh

.
(aiman n his sister)



(another sisters)

Dia picit ibu jari dan aku mmg allergic org sentuh2 nih. Tahniah aiman. Ke nak balas dendam sbnarnya coz i woke u up early in da morning for ur sahur???

Ni antara tips2 len.. Kalu rasa kejam, abaikan


Kalau nak kejutkan orang bangun tidur especially sahur..cam ni antara caranya..
1. Pegang anak jari kiri/kanan sambil tu panggil nama dia perlahan lahan..
2. Sentuh bahu org tidur tu.. dan goyangkan perlahan lahan..sambil panggil nama dia…
3. Renjis air kat muka dia… sambil panggil nama dia…
4. Tampar tampar manja pipi dia.. sambil panggil nama dia… (xda maknanya manja2)
5. Tutup kipas / air cond

Tapi kalau still tak ada effect
1. Jerit nama dia kuat kuat…
2. Gigit ibu jari kaki dia.. cam hantu toyol gigit
3. Simbah air sebaldi… kalau boleh air rendam baju dalam korang
4. Tarik rambut dia sampai jatuh dari tilam
5. Goyang badan dia kuat2 then jerit gempa bumi! gempa bumi! tsunami! tsunami!kiamat!kiamat!
6. Jerit api! api! api!
7. Letak kfc ke mcd ke tak pun ikan patin masak tempoyak yg baru dimasaksebelah hidung dia.. bagi ambik bau sikit

Tapi kalau still tak ada effect gak
1. Pergi kat telinga dia… then sebut maa rabbuka! sambil seru nama dia banyak kali…
2. Pergi kat dia, baca je surah yaasin!

Tapi kalau still tak ada effect gak…ni je la cara terakhir
1. Panggil je orang masjid/surau untuk uruskan… kerana tuhan lebih menyayanginya.


Thursday, August 11, 2011

I am 22

Pelbagai asbab dan faktor untuk seseorang menulis blog and as for me ,initially i do blogging in order to share any info bout islam. like in hadeeth.. Sampaikan dariku walau satu ayat. Yes, i do love n very keen to share everythng bout islam. Lebih kepada perkongsian ilmu. theoritically.. perhaps.

Anyway, my view changed. Ada la kawan2 tanya knapa dah x publish isu yg berat2 sket. Ilmiah. Dulu ya. but now i prefer to write da reflection of my life. Macam diari kot n of course aku berharap kisah ni hanya untuk tatapan diriku. Seronok baca kisah2 yg lepas. Muhasabah kembali.

Dua hari lepas , baru aku berani cakap " yup, i am 22 and i am matured enough"
before this, i am totally will not say dat i am matured coz semua org tahu perangai aku yg mcm sangat childish ni. Manja kot. Saya x manja!

however, i had tell my friend and reveal da truth what actually happened for last seven month. Diorg xpercaya aku hadapi semua ujian tuh. Nampak aku cam Cool n siap result gempak lagi (konon:P)..

Frankly speaking ,thanks for da compliment . Anyway i am not looking for their gratitude, compliment n so on. I juz hope they see da truth dat , every cloud has a silver lining and all da ordeals dat i faced is actually blessing in disguice since Allah knew da best! Behind all of this, thank to Allah.. i juz cant imagine if only He did not gave me some strength to face all of dat circumstances . Alhamdulillah.


Semua tarbiah rabbaniah, tarbiah direct dari Allah ..
Buatkan aku lebih matang (sila muntah kuning!)
Buatkan aku lbih independent
Yes..mak ayah dah bagi green light posting ke sarawak:)


Still vivid in my mind, when i am in Form 2 (perhaps..), ada seorang makcik cakap kat mak aku
" Eh, muda lagi kakak awak ni ye. Tinggi pulak tuh"


What da fishhh.. aku kakak kpd mak aku?? coiii.. aduyaiii..

_______________________________mak...ayah..angah dah 22___________________

Monday, August 1, 2011

Dates

Bismillahirrahmanirrahim..
Barikillah hummalana fi syahri ramadhan

sejak kecil ku bertanya knapa kurma dalam bahasa inggeris tuh dipanggil 'dates'..
saje nak tau.

dan pada tahun ni ku mulakan azam buat pertama kali dalam hidup, aku makan kurma dengan rela hati..insyaAllah kan ku ingat tarikh keramat ni 1 syawal..ehhh.. 1 ramadhan 1432 H..

imbau kembali, masa aku still di sem satu foundation, ada sorang senior ni buli2 manje (bolehke?).
dia pakasa aku makan kurma..natijahnya...biru muka aku.. cuak akak tuh. haha..ingatkan tercekik ke ape ..rupanya memaksa diri makan kurma. ya..kurma tu sedap tapi xtau mengapa lidah x nak telan..salahkan lidah?? apakah??

dan alhamdulillah bersahur kurma dan air coklat. Sila bersahur..amik berkat:)

Daripada Anas r.a. bahawa Rasulullah SAW bersabda: “Hendaklah kamu semua makan sahur, sesungguhnya dengan bersahur itu akan beroleh keberkatan.”
(al-Bukhari dan Muslim)

aku masih mencari sanad n matannya dalam arab..insyaAllah.. sem ni blajar ulum hadith:)

n ada satu hadith ni macam berlainan dengan hadith yg aku pernah terhafal dulu. Ni hadith yg aku pnah hafal berkaitan puasa

مَنْ صَامَ رَمَضَانَ إِيْمَانَاً وَاحْتِسَاباً غُفِرَ لَهُ مَا تَقَدَّمَ مِنْ ذَنْبِهِ
"Sesiapa mengerjakan puasa Ramadhan kerana imannya (kepada Allah) dan mengharapkan pahala dariNya, akan diampunkan untuknya segala dosanya yang lalu".
(Riwayat Imam Bukhari dan Muslim dari Abu Hurairah r.a.)


dan semasa surf internet nampak satu hadith ni, lebih kurang sama hadith di atas cuma satu perkataan je yang lain iaitu perkataan صَامَ (puasa) ditukar jadi قام (berdiri)


so, maksud hadith pun berubah menjadi:
"Barangsiapa berdiri di bulan ramadhan bersembahyang malam di bulan ramadhan kerana imannya akan Allah dan kerana mengharapkan pahala, diampuni baginya apa yang telah lalu dari dosanya"

menurut syarah hadith tersebut, sembahyang malam yang dinyatakan ialah solat sunat tarawikh

InsyaAllah sok tanya my lecture yg ajar ulum hadith berkaitan hadith ni, Dr.Khairuddin..

_____Jom puasa dengan bersungguh2_______________

Ustaz suhaimi : anak2..cm ne puasa tu boleh jadikan sebagai benteng drpd maksiat.. ye la..pagi2 boleh la jadi benteng, tapi bila dh malam kan xpuasa, so xda la benteng tu?? cm ne tu??

Kami : ...hurmm.. (aku speechless)

Ustaz Suhaimi: puasa la bersungguh2 pd siang hari agar ia mmpu jadi bnteng walau slpas kita buka

<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>

Wednesday, July 27, 2011

horsemanship (bukan doktor je ade manship segala :P)


ya Allah mudahkan urusanku dalam menelusuri salah satu sunnah kekasih-Mu.. insyaAllah.. aminn

Friday, July 22, 2011

Kau Mawarku

Alhamdulillah mash bernyawa untuk mnruskan usaha menuju satu pengakhiran yang tenang. Moga diberkati usaha kami Ya Allah..amin~

Salam saiyidul ayyam. Penghulu segala hari. Pagi2 mainkan lagu Freedom by Maher zain. Amik feel sempena hari jumaat. Walaupun lagu ni dah lama keluar, tapi aku baru je upload kat laptop. Biarkan~~

Perkara wajib yang aku akan wat bila surf internet ialah gi blog kak Baya.. Seriuosly, i hv not meeting by chance yet. Dia bukan jua saudaraku. Tapi kisahnya yang membuat aku kembali berani. Memilih untuk berjuang ntuk hidup kembali. Alhamdulillah. Kak Baya sangat sweet, selain dia Mawar kepada Nafastari, bagiku dia juga mawar kepada yang lain. ketabahannya .. Speechless.

[ sebersih mawar kuning]

Kronologi nya aku suka baca blog2 ibu muda .. kiranya married student la. mengada barangkali dan mungkin nak amik feel (xda kaitan:P).. tapi bila terjumpa blog kak Baya,persepsiku terhadap perkahwinan berubah. Dun wori.. xda kaitan dengan xnak kawen dan sebagainya. Kemudian di tambah lagi dengan ulasan kawanku yg mengatakan lebih kurang gini la:

" ramai yg nak berkahwin awal tanpa menyedari tggjwb sbg suami/istri itu sgt besar"

Setuju.. Alhamdulillah ramai yang berjaya membina masjid dan melaluinya dgn tabah. Tapi kes penceraian bagi pasangan muda juga meningkat. Huh, kalu dipikirkan balik, aku sangat takut nak kawen, tanggungjawab sgt besar. aku bercakap soal kawen ni bukan sebab aku dah nak kawen tapi tak kan la sehari dua nak kawen baru nak sibuk cari buku tntg kawen segala. and one more thing, aku dah 22 tahun 0k..

_______________________surah an-nazi'at: ayat 40 &41_____________________

" sesiapa yang takut akan kebesaran Tuhannya dan menahan diri daripada menuruti hawa nafsunya, maka sesungguhnya syurgalah tempatnya"

Thursday, July 21, 2011

My Bad T_T


I do have many bad characteristic.. xperlu nak citer kat sini coz sgt banyak ok. Tetapi sampai sekarang aku memang allergic dgn NOMBOR.. alahh..biasa la kan since i am not math pure degree holder apatah lagi budak engine. Jauh panggang dari api..sudah terang lagikan bersuluh (mmg xyah suluh pun)


PRIMARY SCHOOL
- sengaja ilangkan buku latihan math. habit berterusan sampai darjah lima. Ala.. paling koman pun kene denda duk depan. seronok apa. Tapi bila darjah lima, cikgu tuisyen dia sangat KEJAMMM.. satu malam dua ratus soalan aku kne siapkan. Seyes lupe nama cikgu tuh . Memang dasar buaya lupakan sungai tapi satu yang aku ingat tntg cikgu tu. Nombo PLAT kete dia. AXN **** . nombo blakang plat aku x ingat, kan dh ckp td aku mmg lemah dan OKU b
ab2 nombor.. apakah?? AXN?? haha..anyway result still maintain C+ (ada ke plus zman tuh)..haha. Then darjah 6, tuisyen ngan cikgu Mahmud yg merupakan kawan ayah aku.. Cikgu ni best jugak . Tapi biasalah aku paling ingat BARBIE DOLL anak prmpuan ckgu Mahmud.. OWh..xpatut sungguh.. tapi tak tau camne,MATH UPSR aku dapat A+++++ (hyper:P) Mungkin pemeriksa tu rabun kambing kot..

SECONDARY SCHOOL
spt biasa,istiqamah C.. Upper form kat KISAS pun still C. Add math tak yah cakap la. Cuma akhir2 lpas percubaan SPM tu, result math mode mnjadi smkin insaf sket.. dapat la A2. result SPM untuk math?? pandai2 la teka:)
one more thing,tyme form 4 beria2 la beli pembaris flexible.konon2 nak lukis graf yang licin. bahasa inggerisnya 'smooth'..haha..adik aku ckp " ala, kalo tangan ko tu angah dah xda seni n bengkok, xda maknanya flexible ruler tuh"..apakah?? bila masa tangan bengkok, tangan ni siap dibedung dgn baik smasa kecil ok. Jangan salahkan mak yang istiqamah membedungkan anaknya:P .. tapi salahkan anaknya yang gunakan ekor kucing untuk melukis curve..
(ekor Mr.boney yg panjang..)

MATRIX LIFE
org kate math susah kat matrik. ye..mmg betul. mana taknya ..soalan tutor aku x pernah siapkan, inikan soalan past year..mmg haram la nak tgok aku siapkan. paling rajin pun , aku akan baca je buku math , hafal segala rumus. BACA?? yup..xcaya sudah:P

IPG Life
xda maknanya math since mmg bukan course math. tapi bila dah dapat elaun ni, aku jadi fobia nak kira perbelanjaan aku sndiri..padahal resit dah berkepul2 aku simpan. xsanggup tgok graf prbelanjaan menaik..haha.. dan of course graf duit berkadar songsang...xkan makin menaik pulak. petang nanti, sila g ke ATM n cek balance n buat penyata akaun, kunci kira2 n so on. Harapnya la:P

Falsafahku: Math untuk dibaca:P

Moga diberi kekuatan

sudah tiga tahun ku kira diri ini dilantik menjadi naqibah.. teringin sangat2 nak jadi anak buah usrah, mendengar orang lain memberi pengisian dan nasihat.. pernah juga terfikir untuk meletak jawatan sebagai naqibah sebab aku mmg x layak ok.. anyway Allah masih beri aku kekuatan untuk memperbaiki diri dan semester ini aku bercouple menjadi naqibah dengan pelangi ini.. TQ Allah.

Kelmarin usrah pertama kami..ada la sedikit video ditunjukkan

video

Then taaruf la sket2.. actually ada 6 ahli usrah yg digazetkan dalam kumpulan aku n fyza. Alhamdulillah dua orang datang. Yang lain mungkin ada hal yg xdapat nak dielakkan n unfortunately Aniem xsihat sgt.. syafakillah from us:)

Tetibe, zihan bagi tau ada seorg lagi nak join usrah. Alhamdulillah.. syukur.. Resolusi usrah kali ni, anak2 usrah mahukan

1) tasmik bacaan al-quran + tajwid
2) kupasan masalah fiqh
3) isu semasa

erk..terkedu juga kerana dalam masa tiga tahun ni, inilah usrah yang ahli2 nya meminta pengisian yg agak berat.. InsyaAllah. Moga diberi kekuatan.. Rata2 ahli usrah mahukan ilmu dan mereka nak berubah menjadi lebih baik (aku pun T_T).tapi taku2 coz takut ada kawan2 lain pandang sinis.. xpe2.. kita kan kawan.. InsyaAllah dilalui bersama. Ku kira kombinasi yang baik antara kami coz

Aku: suka bergelak sahaja
Fyza : Makan2 pun seronok
ahli2 : suka bg respon

Atleast xda la bergelak je, ada la check n balance. InsyaAllah ahad ni JPP di bawah biro latihan dan kepimpinan (kot:P) akan mngadakan akademi kepimpinan al-fateh a.k.a AKMAL.. knapa AKMAL?? knapa bukan FIZAN?? :p

i am kindly waiting 4 it..ameen..

_______________________aisyah: asramaku syurgaku______________________

" ...sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku"
surah yusuf: ayat 86

p/s: berikan kekuatan pada kami dan tenangkan hati kami Ya Rahim..aminn


Wednesday, June 22, 2011

Harap ayah saya x baca :P


Pada hari ayah yg lepas, believe it or not, buat pertama kali aku tidak mengucapkan hepi ayah day. kelu sangat lidah. kaku tangan angah ntuk taip msg.


hanya kerana..


pada suatu hari aku melihat kesungguhan ayah mencari rezeki yang halal buat kami. Aku xpernah rasa sebegini. melihat ketelusan seorang ayah menjalankan tanggungjawab .


Beberapa hari selepas itu, melilau2 di iluv islam dan ternampak satu sajak ni tapi aku edit sket2. credit to

http://www.iluvislam.com/keluarga/ibu-bapa/2759-kerana-sayangkan-abah.html

Kerana sayangkan ayah,
Seiring azan bergema..
Lekas angah sujud pada-Nya..
Bermohon untuk ayah, bermohon untuk emak.

Kerana sayangkan ayah,
Angah labuhkan tudung angah..(biarpun org ckp cm obor2 jep)
Supaya tiada pandangan lelaki ajnabi akan melirik..
Mencuri pandang perhiasan yang Allah berikan pada angah.

Kerana sayangkan ayah,
Angah tinggalkan jeans ketat..
Angah campakkan tshirt sendat..
Lalu angah pilih pakaian yang mengikut syariat.

Kerana sayangkan ayah,
Angah jadikan malu sebagai perisai..
Angah selimutkan diri dengan iman..
Angah pelihara maruah agar maruah ayah terpelihara.

Kerana sayangkan ayah,
Angah ingin menjadi seorang muslimah..
Angah mengimpikan peribadi yang solehah..



Angah berusaha mencari keredhaan Allah.

Kerana sayangkan ayah,
Angah lakukan semua ini..
Angah mahu ayah jadi suami dan ayah yang amanah..
Angah tidak mahu kerana ayah dipersoalkan di akhirat sana hanya kerana angah.

__ ayah telah menjadi asbab untuk ku menulis semula..alhamdulillah__

Wednesday, March 30, 2011

GENAP SETAHUN..(hampir n_n)




satu..
1..
bukan satu malaysia okey:P

ALMOST ONE YEAR.
SETAHUN JAGUNG..

BAGIKU BUKAN LAGI JAGUNG..
KERANA BNYAK IBRAH Y
G DIPEROLEH..
INSYAALLAH..RISE UP