Monday, December 21, 2009

Tak nak la berdakwah !!

hari ni ke CC bersama adik nan seorang..
berhajat untuk update blog tp lpe nak bw isinya dlm pendrive
dah bawa tp lpe convert ke microsoft 2003..aiseh..
ada hikmah..alhamdulillah..

nuru mesej..dia kata mungkin cuti akan dilanjutkan..
wah`~~x tahu gembira atau sedih..sebenarnya sedih~~

owh ya..oleh kerana dah xdapat nak mengupdate blog,
ku nukilkan apa yg ku ingt.

alasan pertama x nak berdakwah
1) xckup ilmu
sound familiar rite??

satu jek nak kongsi n refresh balik

dakwah..
kalu bukan sekarang, bila lagi??
kalu bukan kat sini,kat mana lagi??
kalu bukan kita (esp budak islamic study) , sape lagi??

p/s: harap dapat balik kampus scpat mngkin..hehe..
salah satu sbbnya adalah boleh gnekan broadband balik..
(erk perlu ke tulisan yg sgt besar nih) n_n

Wednesday, December 2, 2009

dakwah vs islah

hehe..setelah berapa minggu dijanjikan ntuk berkongsi tntng seminar perbandingan agama ku kira.

agak bz...tp x la se seibuk org len agknya..

Slot pertama oleh Bro shahkirit kakulal govindji..
dari Friendly Comparative Religion (FCR)



Beliau mmg best..baru 13 tahun mmluk islam tapi kurasakan di mmg hebat..ada apa dgn usia kan?? erm oleh kerana memblog dr CC, so mmg agak x private n org byk disekeliling.. for sure la they are not staring at me, tp biasalah malu tak bertempat..xselesa x bertempat.. insyaAllah kali ni nak sentuh satu pkara je.. sikit tp insyaAllah mg diberi mnfaat.. mula2 buat pertama kali dlm hidup aku diberikan pengertian tntg ada sdkit perbezaan antara dakwah n islah


Dakwah : menyeru, mengajak, invite.....n whateva yg seangkatan. tp lbh kpd meneyru org yg blum islam..


analoginya menyeru org yg kat luar rumah msuk kdlm rumah.



Islah : memperbaiki diri..lbh kpd baiki org Islam.. kbyakan xtvt kampus ku islah..





tp beliau kate tu hanya dr sgi perbezaan makna..hakikatnya both of them adalah seruan kpd mentauhid Allah.. Mulanya ku xpasti tntang kwajipan berdakwah pd non muslim.. yup i knew it is vital tp ntahlah pggangan dalil dlm diri x cukup kuat..


kemudian beliau petik nas dari surah al-ikhlas..ayat pertama.
Kan mafhumnya lbh kurang gini
" katakanlah bahwa Allah itu Esa"



so, kita yg mmg dh muslim ni 4 sure dr zahirnya kata Allah tu Esa, tp yg non muslm cm ne?? nnti diorg dakwa kita di akhirat klak x sebarkan ayat Allah. dan org islam ni ada stu pnyakit..

Penyakit yg merasakan Isalam n alquran kemilikan sesama kita..
sinonim bukan dengan MELAYU-ISLAM. mmg la pd zahir kat mulut kita kata islam 4 all, tp x ternampak dlm amal kita tu nak sebarkan islam.... Diri ni buknalah hebat ntuk berkata.. ikutlah kemmmpuan masing2..janji buat..



Allah tak tanya bape byk kejayaan instead of what have u done to spread da kalimah of LAILAHAILLALLAh.. dan satu lagi dalil dr sunnatullah Nabi Muhammad s.a.w berdakwah cm ne?? DAKwah n islah selari kan.. dah..noktah..hu3 next post insyaAllah..
ALASAN x nak BERDAKWAH??

Monday, November 16, 2009

satu perkongsian..doakan ye ^_^


kembara ilmu selaut cahaya n_n


alhamdulillah baru je sampai kampus..
agak penat berkembara ke Multimedia Universiti, Cyberjaya menghadiri seminar perbandingan agama..


bukan setakat perbandingan
banyak yang nak dikongsi.. insyaAllah akan dikongsi kan di blog ni.. esok insyaAllah (malam ni sgt penat, baru smpai dari KL (*_*) nak kongsi ilmu yg sedikit ni..insyaAllah.. kesimpulan kembara kali ini~ my faith become stronger..insyaAllah..

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
p/s: first tyme pgang Bible tyme tu.. n dah bli pun...

Tuesday, November 10, 2009

Memang Begitu kan??

Memang begitu kan?? Hari tak selalunya indah, kadang mendung dan hujan..

Tapi....

Hari ni hari yang cerah, secerah hatiku berlagu riang dek muraqabatullah yang sentiasa mekar di hati dan muqarabahku yang sentiasa diuji.


Ia juga adalah....


Hari yang baik ku kira untuk seorang anak gadis meningkat dewasa untuk menelefon bonda nya yang sentiasa sibuk dengan urusan. Si gadis yang terus tabah memahami status bondanya sebagai seorang guru kerna dia yang makin belajar erti dewasa ini juga akan menjadi seorang guru.

......setelah beberapa minit berbual............

" Mak, angah ingat nak gi memondok kat Baitul Qurra' kat Sg. Udang sepanjang bulan 12 ni. Maybe ngan sahabt2 angah.. boleh tak mak???"

Lancar sekali pertanyaan dia, mungkin kerana sebelum ni sudah berkali2 dia meminta ntuk kesana dan bondanya tidak pernah melarang.

Namun, lama si bonda berdiam diri. Memikir jawapan barangkali...

" erm, mak rasa kan Angah tak yah la gi memondok..."

Pelik si anak gadis itu

" Mak ingat nak buka kelas ngaji untuk anak-anak kat kampung ni. Angah tolong ajar ngaji ye..2, 3 orang je wat permulaan"

Si anak mengutarakan kebimbangan

" Mak, angah tak pandai pun. Sket2 je...Tapi xpe lah mak coz prioriti kan pada kampung sendiri, even mmg angah nak sgt gi melaka tu..ada hikmahnya kan??"

Huhu

"btul2..insyaAllah.."

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Memang betul kan kita selalu memilih antara dua??


Prioriti vs Urgent

Kehendak Vs Keperluan

Betapa ku merancang , tapi rancangan Allah jua lah yang terbaik..

Ku amat yakin, No Doubt, Without Any Hesitation

Pernah ku tanyakan emak begini

" emak, angah nak minta posting ke oversea (sabah/sarawak)??

" Emak tak kisah, mana2 lah yang terbek untuk angah.."

Agak2 nya kalau ku tanya kan ini pula, apakah jawapan bonda ku nanti??

" emak, kalu angah nak berkahwin ngan org jauh2 cthnya sarawak, ataupun kedah ataupun johor, boleh x??

huhu..

>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>
Memang begitu kan coz kita selalu tersepit..


Seringkali rasa tersepit antara dua keadaan??

Jika x pernah, sila kan menyepit juga..hahaha (okey, terlebih sudah~~)

Jangan sedih sahabat2, Allah tahu yang terbaik buat kita..

Kan kita selalu je sebut ayat ni


surah albaqarah: ayat 216

" Diwajibkan ke atas kamu berperang,padahal berperang itu adalah sesuatu yang kamu benci. Boleh jadi kamu membenci sesuatu padahal ia amat baik bagi mu, dan boleh jadi (pula) kamu menyukai sesuatu, padahal ia amat buruk bagimu; Allah Mengetahui sedang kamu tidak mengetahui"



Selalu kan dengar, tapi terkadang kita kurang mentadabburkan ayat Allah

Ya, bgus menghafal ayat2 Nya, tapi lg bgus kalau mengamalkannya

Bab-bab praktikal ni yang payah kan??

Payah, tapi tak mustahil..

__________________________________________________________________

{mengharap senang dalam berjuang, bagai menunggu rembulan di tengah siang}

Tadi, melilau-lilau di you tube selepas seorang sahabat ni bg satu 'link' di youtube..

Video dr TV PAS berkenaan Tik Guru Nik Aziz Nik MAt menjelaskan tentang kenyataan beliau berkenaan syurga neraka dan kaitannnya dengan UMNO..

Apa yang ku boleh simpulkan


1) Beliau katakan yang akan masuk neraka ialah penyokong UMNO, bukanlah ahli UMNO. So, jgn sensitif. Boleh jadi ada je yg bukan ahli UMNO tp sokong UMNO. Beliau katakan begitu kerana UMNO tak mngamalkan apa yg Quran Sunnah ajarkan.

Ku tanyakan ini, bukan ke smue ahli umno tu ISlam..Islam pd nama?? Allah lbih tahu

2) Mengapa neraka??
Byak sudah ayat quran mengatakan tentang ciri2 org mukmin yg akan msuk syurga..

kan banyak ayat quran yang berbunyi

" Ya ayyuhal mukminun"
yg bermaskud wahai2 org2 mukmin

dan xsemestinya org muslim itu mukmin...

yang bermaksud melayu nya
" tak semua org islam itu org beriman"

beza ke Islam n Iman??

For sure beza, kalu tiada beza
maka rukun islam dan rukun iman juga tiada bezanya
walhal rukun iman dan rukun islam kan adlah perkara yg berbeza..

Iman secara holistiknya
" mengaku dgn hati, berikrar dgn lidah dan dibuktikan dgn amalan zahir..

So, dah terbuktikah amlan org UMNO??

kita bukanlah hakim yg selayaknya tapi kesan iman akan ternampak kan melalui amalan zahir..

Dan terlupakah kita pada satu surah yang Allah turunkan kpd org munafiq..
lupakah kita pd golongan munafiq ni??

Mereka tak mengaku kafir,
Dan mereka mngaku ucapan syahadah..
Tapi apa mereka buat sehingga Allah murka..
Baca, dan hayati surah itu
(ni tugasan ntuk diriku dan kamu juga..insyaAllah)

Memang selalu begitu kan,
orang yang pertahankan agama akan dikecam
dari nabi adam a.s lagi sehingga sekarang.
Apa nak diherankan kan???

Tapi paling terkejut bila ku lihat komen2 di YOUTUBE tu ..

ada yang mngtakan:
Tuk guru anak penzina dan macam2 lagi..

ku tidak heran akan segala tohmahan itu dan ku pasti beliau juga sudah lali kerana ia sunnah org berjuang mnegakkan kalimah tauhid

Mana mungkin orang alim ulamak yang merantau sebegitu jauh akan menyrokkan ilmu walau secebis

kerna ilmu itu akan dpertanggungjawabkan.. x leh kedekut sorang2, xleh masuk syurga sorang..

baca la n hayati peringatan dari Allah ini

Sesungguhnya orang-orang yang menyembunyikan apa yang telah Kami turunkan berupa keterangan-keterangan (yang jelas) dan petunjuk, setelah Kami menerangkannya kepada manusia dalam Al Kitab, mereka itu dila'nati Allah dan dila'nati (pula) oleh semua (mahluk) yang dapat mela'nati

[surah albaqarah ayat 159]

tapi apa yg ku heran
terburu2 kah mereka mengutuk ulamak tanpa mndengar dan memahami dgn hati mereka..
Ya Allah, kau buka kan pintu hati mereka..amin..

~~memang begitu kan??~~

Sunday, November 8, 2009

Never Say Goodbye T_T

Bismillahirrahma Nirrahim ~~

salam imtihan sahabat, salam juang..

masih lagi sempat berblog ^_^ even musim exam ni.. (ada sape2 nk tolong bg nasihat??) hehe Biasanya kalu otak dah agak jam mengulangkaji, maka ada2 sahaja perkara yg ingin dibuat untuk merehatkan minda sekejap..tak kisahlah as long as still dlm syariatNYA.. dalam mengelamun ni teringat tazkirah yg seorang junior sampaikan (actually coursemate, dia yg muda atau aku yg dah tua wahai juniorku??hehe)

Dia merujuk kalam cinta Allah dari surah ar-rum ayat...bape ek?? (jap, semak tafsir..)

hold on..

surah ar-rum ayat 54 muka surat 410

" Allah lah yang menciptakan kamu dalam keadaan lemah, kemudian Dia menjadikan (kamu) setelah keadaan lemah itu menjadi kuat, kemudian setelah Dia menjadikan (kamu) setelah kuat itu lemah (kembali) dan beruban. Dia menciptakan apa yang Dia khendaki dan Dia Yang Maha Mengetahui, Maha Kuasa"

SIFIRNYA..

lemah>kuat>lemah kembali

(tanda ">" bukan bermaksud lebih kecil tau apa2 je lah dlm istilah math, ia hanya bermaksud rantaian kejadian)

contoh mudah
dari kecik , lahir2 xdapat berjalan, lambat je jalan , gigi pun xda= LEMAH





matured,
dah besar, dewasa,dh boleh kawen (aku je yg x matured lg), gigi dah kuat = kuat





dah tua, bertongkat, jln lambat je, gigi@pagar dh roboh = LEMAH kembali


walaupun begitu, Allah kurniakan kita segala macam kelebihan agar kita gunakan sebaiknya tapi janganlah sampai bongkak,...thats why Allah cakap kita ni dalam kelebihan ada kekurangan, dan dlm kekurangan Allah kurniakan kekuatan...

untuk apa??

supaya otak kita berfikir la sikit ( x fikir sikit, fikir la banyak) akan hakikat penciptaan kita adalh untuk beribadah kepada nya seperti yang termaktub dalam surah az-zariyat ayat 56

Ni tak..kadangkala dah tua pun masih nak bongkak..ermmm Dan sengaja ku coretkan di sini, kita ni yg masih mempunyai taklifan@tanggungjwab maka tunaikan sebaiknya, Tanggungjwab dari sekecil2 perkara cthnya membersihkan diri dari hadas sehinggalah.. ke sebesar2 perkara.. cthnya mntadbir negara... Never say gOOdbye to ur taklifan.. Kalu mcm diriki yg lemah ni rasa lemah ntuk menjalankan taklifan n rasanya nak gugurkan semua taklifan ni..Tapi hnya dimulut je la sdangkan di hati menafikan~~



terbanglah jauh2 sang mujahidah ku, jauh dari segala kekusutan tapi jangan kau lupa asal-usulmu..



Bukan sayang tanggungjwab tapi takut untuk dipersoalkan oleh Allah kelak tntang...

MENGAPA AKU BERUNDUR DARI TAKLIFAN??

dan qalbu ku ini telah ku infakkan di jalanMU, penat lelah ku ini telah ku serahkan demiMu dan segala duka ini menjadi kekuatan kepada ku untuk terus berjuang..

Never say goodbye

++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++

to : ima@conan
: sebi@mcna iccan..


"i have to say goodbye to my FB..sori~~kita kawan n sahabat kan???"

Friday, November 6, 2009

Please, dont take it 4 granted !!

Bismillahirrahmanirrahim..
sekarang masih dalam mood exam..sungguh~~
2 paper to go..insyaAllah next paper ISlamic study paper 1 n 2 (ceh syadid nyer nama paper nih) Islamic Study Paper 1 consist of Islamic Faith, Resam Uthmani, History of prophet BPUH ceh, nama syadid btul paper ni tapi kalu bahasa melayu nyer Pengajian Islam 1 yg mngandungi subjek akidah, resm uthmani n sirah..



[hidupku, percaturanku, aku yg tentukan rentakku, namun semunya adalah lillahitaala]

???????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

Sedang revise akidah. Tetiba ada seorang hamba Allah ni tanyakan begini via da ym..

"taw x apa2 pasal benjamin??'


mak ishh..ingat nak tanya sal soklan spot or somethng dat related with da exam,,,

dan aku mnjawab begini..(dalam hati je la)

....sape benjamin, pakcik benjamin??entah...

ayat baiknye yg ku jawab dlm ym

" asif (sory) , ana x tahu..ana ni kurang tsaqafah (ilmu pngetahuan) nyer...

lalu dia pun tunjuk satu video kat utube n one artikel from saifulislam.com

what can i say is
SPEECHLESS

from my observation

1) Benjamin ni budak melayu, sekolah kat perak, ilmu tinggi but then he convert to christian..punya la beria dia beri majlis taklim dan ceramah segala kpd golongan kristian..msti dah femes dia nih...

masalah akidah...

lambakan masalah akidah tapi orang masih bahaskan bab salafi dan sunni segala..padahal both of them akidahnya adalah ahli sunnah wal jamaah. Hanya ada khilaf dalam pendekatan muqarabatullah (ways to get close with Allah).. Since i am nobody and officially i dont have the authority to say bout salafi n sunni or all those sort of things coz i have only prior knowledge bout that... However, perkara2 khilaf ni cukuplah dibahasakn ntuk dapatkan pnjelasan sahaja , jangan gaduh2..seperti apa yg berlaku ntara MALAYSIA n INDONESIA..

konon2 serumpun tapi bergaduh,bukan sahaja serumpun tpi seakidah..agaknya tergelak besor Tony Blair dan sekutunya tgok negara Islam brgaduh..aduyaiii.. mujur dah tak dengar kan tntg malaysia-indonesia nih ?? kira ok la 2..(ke aku yg x bace paper)..
oh ya, topik ku


DO NOT TAKE IT FOR GRANTED ABOUT FAITH

yup our faith bout islam..
akidah islamiah

pernah sewaktu dlam liqa' (perjumpaan) n usrah di kisas dulu aku bertanyakan pada diri
(actually i want ask for a clarification from my naqibah, but then i am too afraid..hehe)
1)Dah tahu basic akidah spt tauhid uluhiah, rububiah n asma' wa sifat kan dah cukup.. Dah muak dengar benda2 ni.. Ulang benda yg sama tanpa pemurnian dlm penyampaian.

2) knapa kene blaja akidah..? ye la since i knew dat akidah tu kan pokok n basic islam.. ku tahu itu..tapi bila bab aplikasi dan justifikasi dalam hidup seharian ku gagal melihat kepentingan ku blaja semua itu..

Berbuih la kak tu terangkan, aku x juga paham since dah block my mind from receiving dat explanation..ermmm

ada hikmahnya Allah tutup sekejap hikmah (ilmu) tentang justifikasi akidah itu kerana Dia mahu ku alami nya sendiri..dan syukran pada ukhti n akhi yg berbuih2, berbusa2 mulut mereka terangkannya pdku..really appreciate n treasure it so much :) mak iashh..tarbiah direct dari Allah (buat aku yg lembab nih...) dan bila aku di sini, mengambil islamic study as my major course, baru lah ku paham. No doubt.. Khulasahnya ku simpulkan semua masalah yang ada kat dunia ni yg cukup memeningkan kpala tak kira la dia tu non-muslim apatah lagi MUSLIM, semuanya berpunca dr akidah tak mantap..

akidah ni xleh kita taklid (ikut semata2) berbanding dengan masalah fiqh yg kita ikut pndpt mana2 4 mazhab yg kita pgg tuh..

maslah akidah kene qai'ie.putus.jazam...putus yang dimaksudkan ialah putus dari segala ragu.

Ok, i juz give da reality situation ok..
The situation dat always happened to me n maybe not others..
1) Lambat solat
(kdg2 je awal,culas dalam tunaikan solat)



Kalau awal pun ada je yg xjaga kesempurnaannya ,

cthnya teringat baju x basuh ag, assgmnt tak print lg n so on..

nampak kecil ..tapi kalu betul tauhid uluhiah kita kuat, jazam , maka kita akan tinggalkan semua pkara dunia jika dah azan.tiada dalih..

lain la kalu nak qada' hajat.tu mmg xdapat tolong kan~~

dan bukan permasalahn solat lambat ni hanya melibatkan tauhid uluhiah tapi juga tauhid rububiah..

dalil tauhid rububiah..?? tak yah carik jauh2.. Rujuk Surah al-ikhlas.. Surah al-ikhlas?? guane tu?? yg mane ek?? ala, yg mule dengan "QUL HUALLAHU AHAD" tu..

:)

jika kita yakin hanya Allah Tuhan seluruh alam, maka kita tak kan sembah dunia..
Sembah dunia??
yelah, lalai dengan keseronokan wireless n broadband smpai lambat solat..tak ke namanya sembah wireless..wireless tu kan keseronokan dunia

dan bukan stakat tauhid uluhiah dan rububiah , malah tauhid asma' wa sifat turut terlibat tau.

tiada separuh2..

jika kita yakin sifat dan nama Allah YANG MAHA MELIHAT, pasti kita malu n trus gi solat..tinggalkan jap wireless tuh..hu3

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
apapun yg dilakukan, ingatlah Allah..

macam mane ek kalu ada la dalam satu saat tu kita lalai ingat Allah dan nauzubillah kita mati dlm keadaan tu..pikir2 kanlah..

kita bukan hamba kamilah (perfek) tapi carilah ksempurnaan dalam kesempitan coz kalu kita tak mencarinya kita akn terus beralasan untuk trus istiqamah dalam kesamaran...

InsyaAllah buat yg terbek.aminnn
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

>>tahun dpan makin bz, siapkan assgmnt sejurus dapat k..insyaAllah

Tuesday, November 3, 2009

Kalkulator amalku 2009

"Esok exam...dan kau masih melepak n hanging in da blog"


hatiku mengutuk tindakanku...

Sebelum semester 3 melabihkan tirai, sukalah nak buat muhasabah semester..

Takutnya..coz dah tahu banyak kene baiki..InsyaAllah

1) Peranan sebagai Hamba Allah
solat awal waktu dan ke surau
still kene improve lagi


2) Peranan sbg anak
aisy..berdikari la sket wahai fizan..no matter what coz u r da front liner of ur siblings..




3) As a trainee-teacher
a bulk of assignments..do not procrastinate since u got many morks n taklifan in da same time.



4) As a friend
u have to keep in silence for a while (sometimes)..hehe..

n sama2 ajak diri n kawan2 ke arah kebaikan



5) As a mujahidah
>>aiseh..tetapkan diri di jalan sunnah rasulullah S.A.W..
Redha Allah, itulah matlamatnya..
Sila berfikir secara kritis dan kritikal


6) As a naqibah
--ada sahabat menegur

" Fizan, tu bukan adik usrah kamu ke??"

Ku menoleh melihat sekeliling. Ya,ada seorg lelaki n seorg perempuan di sebuah meja makan @ kantin azmi

" haah la..ermmmmm..."



>>>kurangnya itqan aku dlm usrah..kurang pantau adik2..kurang penerapan akidah dlm kehidpan..semuanya salah aku..gagal sebagai seorang naqibah..

bukanlah kudratku untuk melahirkan adik2 usrah sebgai pahlawan agama Allah, tapi palng penting aku dan mereka sama2 mengamalkan Islam sbg satu cara hidup..

Bukan jua ku yg memberi hidayah..
Tapi Allah pasti menghitung banyak mana usahaku..

dan alhamdulillah mereka bukanlah sampai tahap kaum nabi Nuh A.s yang tak mahu langsung mendengar ajakan ku

Cerita kaum nabi Nuh A.S terakam dalam alquran (surah nuh ayat 7)

" Dan sesunggunya setiap kali aku menyeru mereka (kepada iman) agar Engkau mengampuni mereka, mereka memasukkan anak jari mereka ke dalam telinganya dan menutupkan bajunya (kemukanya) dan mereka tetap (mengingkari) dan sangat menyombongkan diri"


maafkan akak ea adik atas khilaf..

ya,satu transformasi ruhul jadid perlu diaktifkan..InsyaAllah..

brainstorming untuk modul usrah bakal dilaksanakan..insyaAllah

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

p/s 1: asif sangat kepada sahabat2 n adik coz xdapat g gathering kita tu..ada pkara yg lebih aulawiyat(prioriti) walau gathering tu juga penting..

p/s 2: dan kepada sakinah, huhu enti masak sup kentang bertelur sorg2 tanpa ana ea..our memory still vivid in my heart..dun wori..sup kentang bertelur selamanya (^__^)

Monday, November 2, 2009

sayang exam, rindu exam, cinta exam

wah..sudah lama rasanya tak menulis sesuatu..bukannya takda masa, tetapi sibuk menyibukkan diri dengan xtvt . kalu tak sibuk ngan xtvt pun, ku akn cuba jd penyibuk..haha..tp yang pasti bukan penyibuk hal rumah tangga orang (ok, dah merapu..xda kaitan~~)

dan masih sempat membuka blog segala dan facebook kadangkala..Dulu i am addicted with fb's quizzes, but now rasa nak tutup je akaun fb tu..pening~~






sekarang musim exam. Dua hari lagi paper english dan esoknya pula paper arabic.. then next week plak ilamic study 1 n 2.Erk, ada orang kata (i guess) , ambil paper english n arabic je ke??

ok what's da meaning??

ea la, diri ini sedar bahawa aku bukanlah candidate 4 math, engine, stat,science, pharmacy,chem,law's paper.. Tak mencabar ke paper yg aku ambil??

bagiku xpenting, s long s i grab da knowledge rite???

dan pagi tadi berazam untuk study english (tenses, minutes of meeting n all da poetic devices) tapi terasa nak baca buku-buku yang dah lama bli tp tak terbaca..mengarut btul, baca lepas exam pun xpe..InsyaAllah..

Nak dijadikan cerita, konon2 betapa expert dan futuristik tak bertempat (ye ke??)
apabila ku dah pikirkan nak wat pe pas abis exam??

owh,,ni bukannya sayang,rindu dan cinta exam..tapi...

sayang, rindu dan cinta CUTI SEKOLAH...

stadi pun xmule lg tapi dh berangan nak pikir xtvt lpas exam

habis exam 12 september

14-15 september 2009 >> ima n syep ajak g seminar prbandingan agama @ MMU, cyberjaya.
20 september 2009>> mula cuti sekolah (turut sama bercuti)
21-25 september 2009>>ada program (spt nya seminar dakwah)

28 september 2009>> dah raya haji..
Pondok Baitul Qurra ???

cuti sekolah sampai bila ea?? coz diri ini merancanag nak pergi menuntut ilmu di Baitul Qurra @ sg udang melaka..(dah la bakal ustazah, ilmu pun kurang..aduyaiii)

merancang nak duduk sebulan disitu..

dan Along pun akan kata :

" ntah bila la ko ni angah nak amik lesen kereta??...
asik mengukur jalan-jalan di malaysia segala. kemana la plak ko nak g kali ni??"


dun wori..dah sediakan skema jawapan:

" hehe..rindu org la tu ;p..hehe..ala hang support org amik lesen , baru la org duk umah..huhu"

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

There are some beneficial tips during da study week n examination week..
  • Eat well. Avoid high-carbohydrate or high-sugar foods because, although they can help you stay awake in the short term, what your body really needs to function well is protein.


  • Exercise. The best thing would be to leave your studies for 45 minutes to an hour and do some aerobic exercise. Even a quick ten-minute break to take a walk around the campus will make you more focused and productive in your studying.

  • Avoid all-nighters. It is not in your best interests to study all night because your body needs sleep in order to focus and concentrate. Go into an exam well rested and you will function at your best.

  • Take quick breaks while studying. For example, taking ten minutes to talk to a friend who may go to another college, will refocus your mind. But don’t let that 10 minute conversation turn into an hour – that’s procrastination.
  • Break your studying up into short blocks. If you are studying something like math or physics you can only concentrate well and effectively for about an hour. Take a break and do something completely different for five or ten minutes. On the other hand, if you are reading or studying for general comprehension, you can maintain studying for two or three hours. You will retain information more effectively if you study in three one-hour blocks spread out over two or three days rather than one three-hour block in one day.
  • Minimize your time on e-mail, Facebook, IM, and all the other electronic communications you use. Being plugged-in 24-7 can be a huge distraction. Set up a dedicated period of time to check electronic media, say once every two hours.

  • Study with someone else from your class. You can share notes, quiz each other and use collaborative studying to learn the material. Obviously, if you’re doing an individual project like writing a paper this won’t work, but there’s a lot of learning that can happen more effectively in a small group or with another person from your class.
"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""
Akan penuhkah surau@masjid bila dah nak exam ni?? masing-masing boleh fikirkannya.. Itu lbh baik dari x berdoa dan bertawakal langsung lpas studi..Tapi lpas exam pun jangan la honey moon segala.. Berdoa dan teruskanlah perkara yang baik..insyaAllah

jangan tyme desperate je baru nak berdoa segala..


????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????
benci dan x suke bila mak busy ngan keje. Tapi ima kate, semua tu bukannyer mak fizan yang nak kan??
entahla.. i knew it..tapi sedih juga kan bila cuti tiada mak di sisi..
oh please la angah (along kate). mak kan pengetua..Bnyk keje nak buat..hu3..

adakah benda yg sama kan berlaku pd keluarga ku nnti??


Thursday, October 29, 2009

Caramu Caraku

Masa menghambat kita. Dan kadangkala alasan itu yang terpaksa kita gunakan apabila berdepan dengan tanggungjawab yang masih lagi bersisa. Usrah itu dan ini, assignments, studi, taklifan itu dan ini, mengurus diri sendiri dan sebagainya. Bagi yang masih belum mendirikan baitul muslim (keluarga muslim), kita juga merasakan 24 jam itu bagai terbahagi dua. Tidak cukup...Apatah lagi pabila sudah berumah tangga kelak.

Jika seorang guru, banyak betul pesrsediaan kene buat walaupun mngajar sekoah rendah.. Sampai ke petang, apatah lagi engineer, doktor, even para usahawan tani..


[BUSY LIKE A BEE, HUSTLE BUSTLE OF THE LIFE]


Mana taknya, balik dari tempat kerja pukul lima, penat, berehat. Tup..tup dah nak maghrib. Solat maghrib n isyak.. Itupun kalu ke masjid.

Begitulah seharian. tapi semuanya untuk apa. Tidak terasa kosongkah hidup. ? Tidak pernah terfikirkah bahwa mana mungkin Allah bagi kita semua nikmat ujian ntuk suka-suka. Tiada tujuan.. Fikirlah wahai hatiku. Jika sudah tahu bahawa tujuan kita diciptakan adalah beribadat kepadanya sebagaimana kalam cint Nye menyebut dalm surah az-zariyat ayat 56.

.


Beribadat dah..Yakni solat lima waktu n segala. Dan bagi yang luas ilmu pengetahuan sikit, ibadah tu ada umum dan khusus.



Pernah tak terfikir , kalau lah hidup ni hanya solat dan dengan ibadah umum, khusus yg biasa kita dengar, mengapa kaum muhajirin berpindah dari mekah segala, mengapa saidina umar membuka kota Jerussalem, mengapa sultan muhammad alfateh menjadi pembuka kota konstantinopel, mengapa salahuddin al ayyubi merealisasikan matlamat untuk membebaskan baitul maqdis dan mengapa kamu still lagi berada di muka bumi ini??
fikir2 dan renungkan..Kerana aku jualah manusia yang dhaif dan mampu menyeru amar makruf nahi mungkar dengan semampu..
Ada pantun ni yang penah ku dengar..hehe

Biar Kude dari Badok,
Biar ade dr tak dok...

(hahaha...sape yg agak expert dlm loghat pantai timur pasti cepat sahaja memahaminya)



Dalam surah al anfal , ayat 72, 74, 75

:: Allah menyebut ada beberapa kumpulan beriman ::

1)mereka beriman dan berhijrah bersama nabi
2)memberi perlindungan kepada orang berhijrah
3)mereka yang tidak dapat berhijrah
4)mereka berhijrah dan berjihad terkemudian
5)mereka yg beriman dn mempunyai hubungan kerabat.

Jelas menunjukkan setiap org berbeza dari segi kemampuannya


Jika kamu menyeru amar makruf nahi mungkar melalui banyak2 usrah, terusakan dan orang lain jangan la kritik dan menghalang.. Jangan haLang kerja dakwah dan menghalang orang memahami Islam kerna kita punya cara tersendiri begitu juga dengan yang lain, jika dia mampu melalui penceritaan kisah hidup dalam blog yang dapat diambil pengajaran atau mungkin melalui politik...silakan~~ kerana kau dan aku ialah dengan caramu dan caraku



Dan kita bisa saja bekerjasama kerana tujuannya hanya satu menegakkan kalimah agung
"LAILAHA ILLA ALLAH"



Wednesday, October 28, 2009

Berusaha Macam Phenol

Masing-masing sibuk dengan tugasan dan studi week yang menggila.Pelbagai rasa yang tak terungkap dan pastinya pelbagai emosi terluah. Masa-masa sebegini menguji keimanan. Beberapa hari lepas , s/u Biro agama 'mengejar' aku supaya ku menyiapkan laporan tahunan Helwi. Akhirnya hantar juga. Namun ada cerita disebalik itu. Malam itu, ku datang ke bilik kak yani (aku yang pura2 muda) Meminta laporan usrah, lajnah helwi. Ku tanyakan ini

" Susah ea nak jumpe akak2 sekarang. sibuk ke kak??"

Kak Yani tekun menaip, menoleh kepadaku dengan selaksa senyuman..

" ya fizan, memang bz, sem 1 dlu tak la bz tapi bila naik sem 2 ijazah ni menjadi2 pula bz nya. kene siapkan alat2 ntuk micro n macro teaching segala. Tu yang ramai akak2 dah tak pegang apa2 taklifan..""

" owh, begitu. takut juga la fizan. Tahun depan dah naik ijazah"

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Berfikir dengan panjang samada adakah keadaan akan betul-betul sibuk nanti. Tiada masakah memegang tanggungjawab. Jika ditanya , semua orang tak mahu tanggungjwab yang berat itu.

Mana tidaknya, segala usrah kena hadir. Jika menjadi pimpinan, pasti banyak usrahnya, usrah pimpinan, usrah lajnah, usrah umum. Relevankah banyak usrah?? Ada sahaja yang menajwab betapa tidak relevan nya usrah yang banyak bagi seorang naqib.

Bagiku, jika tak mampu buat lama-lama, tak mengapa tapi jangan tinggal langsung. Sibuk kah kita?? Kalu betul2 sibuk sudah pasti tiada masa senggang nak mengumpat dan bergosip tentang sesuatu segala.

Berusaha lah macam phenol. Oh ya, phenol ni adalah bahan kimia yang juga dikenali sebagai benzanol. Gabungan Phenyl dan rantai hidroksil. Yang menjadi tarikan ku ialah betapa phenyl memutarkan dan memusingkan bergilir-gilir elektron dalam struktur gelangnya agar tahap stabil tercapai. Pati payah bukan wahai Phenyl. tambahan lagi jika bergabung dengan hidroksil, lagi banyak tanggungjawabmu ntuk menstabilkan iktanmu itu. Tapi hidroksil juga membantu dalam mewujudkan keadaan kimia yang stabil ini..


Sama juga kita, pelbagai tanggungjawab. Bukan sahaja nak menstabilkan diri namun ada tanggungjawab menstabilkan orang lain. Dalam erti kata lain dakwah. Setakat mana usaha kita, itu tanya iman.

Lumrah seorang pejuang. Tidak dikatakan pejuang jika hanya ujiannya kecil. Sudah pasti ujiannya besar. Tidak malukah kita dengan Nabi Nuh A.S yang berdakwah 900+ lebih tapi yang hanya mengikut baginda naik ke dalam bahtera yang dibuat hanya 65+..

Pasti ada yang terlintas kata,

"ye lah, nabi Nuh A.S tuhan utusan Allah. Baginda hebat..."

tapi marilah koreksi diri

Allah akan menanyakan apakah sudah kamu jalankan tanggungjawab kamu dahulu. Tidak kiralah kamu nabi, rasul ,pemimpin , ketua kelas, exco MPP dan sebagainya..

Pasti ditanya..


Banyak sangatkah ujian kita sampai kena membina kapal seperti nabi nuh A.S.. Senang sahaja tarian keyboard menarikan lagu rencah kehidupan namun mehnah dan ujian dalam pengaplikasian apa yang ditulis juga memang sehebat tarian itu. Susah, lemah, penat, kecewa dan seribu lagi emosi yang tak terungkap.. Namun jadilah dan contohi lah sang phenyl yang tetap bermujahadah mengekalkan kestabilan elektronnya itu meskipun bergabung dengan hidroksil

p/s : rindu dengan organic chemeistry..

Monday, October 26, 2009

13;28 (BAHAGIAN 2)

BAB 2 (Relevankah Enta Di Hati Ana @ REDHA) CERPEN 13:28



" erm dia juga mengatakan kak tak layak berkata pasal ikhtilat dan bercouple since kawan-kawan yang agak rapat dengan kak juga kebanyakannya bercouple . Humaira minta maaf kak tapi kak kene berhati-hati ea dengan orang lain. Almaklum sahaja la, mereka depan kak tunjuk bek tapi belakang kak hanya Allah yang tahu. Sebab tu Humaira kata ada juga jenis manusia yang bergelar sahabat ni suka cakap belakang. Kalu macam tu tak leh dinamakan ukhwah kan kak??"

Panjang lebar celoteh anak kelahiran Balik Pulau, Penang walhal dia bukanlah jenis suka berceloteh sana sini.

" erm..kak sebenarnya..."





Lama Aisyah memberhentikan kalamnya. Lemah dalam menyusun dan mengungkap kata.

" Kak Aisyah, janganlah menangis. Kalu macam tu Humaira nak nangis gak la..."

Diam. Tanpa kata terlintas hanya bunyi kicauan burung bak okestra Mozart. Namun dalam hati Aisyah lagunya seperti Mozart juga , pelbagai genre dan rapsodi tercipta kala situasi ini memerangkap kalam dari hati dan bibirnya.

" Humaira, tahu tak kenapa kak asyik berkata dan berkongsi permasalahan ikhtilat ni".

Suara Aisyah tersekat-sekat menahan sebak.

" Erm mungkin kak nak berkongsi apa yang kak tahu..." , kata Humaira sambil mengusap belakang kakak seniornya yang berasal dari Sitiawan ,Perak negeri kontroversi politik itu.

" Hampir tepat. Sebab utama adalah kak nak ingatkan diri. Bila kita berkata pada orang maknanya kita kene jaga diri lebih dari org len dan sebetulnya ilmu apa lah kak ni tahu. Tu je yang kak agak arif, nak kata ilmu dakwah tak da la banyak coz kak memang x pandai, nak kata kak pandai ilmu Biologi untuk dikongsi tu tak da lah sangat , kitaran Kreb Cycle pun dah lupa , kak kan belajar sampai matrikulasi je sains hayat. Kak takut nanti Allah tanya apa yang kak dah sampaikan pada orang sekeliling. Macam mana kak nak jawab dik. Akak tak pandai dan tak banyak amal macam adik-adik yang dah menuntut ilmu agama sejak kecik lagi kerana ada kelas agama tiap-tiap petang, sedangkan kak kenal apa tu hakikat solat semasa Tingkatan satu. Itupun kak masuk SMKA .."

Sebak di dada aisyah masih bersisa.

" Naam kak, Humaira faham. Kita kan tak sempurna. tapi dalam kekurangan carilah kesempurnaan kan kak ?"

" Betul tu Humaira. Sahabat-sahabat ingat kak ni kuat sangat menahan perasaan, tak pandang lelaki dan sebagainya dek hanya kerana kak menyatakan couple itu haram dan ikhtilat tu harus dijauhi. Tapi hanya Allah yang tahu. Hidup ni macam roda dik. Kak pun diuji dengan apa yang kak cakap kan. Allah uji kak, tapi kak memang dah betul-betul tak contact kerana lelaki tu pun macam kak, seorang mujahid yang bermujahadah dalam perjuangan. Kami tinggalkan perasaan itu sebentar. Kak menangis setiap dalam doa mohon dikuatkan hati kami. Demi memaafkan diri sendiri dan dia serta melupakan apa yang trjadi memerlukan kak bermujahadah dik. Sakit rasanya. tapi dalam sakit kak temui bahagianya. Bahagia bila bercinta dengan-Nya. Biarlah apa orang kata pada kak kerana kak tahu kak dah pun melayarkan bahtera hamba menuju pulau keinsafan.Benarlah 13:28 itu..Sebuah kalam cinta keramat buat kak "


Panjang Aisyah merungkai rasa, dan panjang juga esakannya..

" Erk. 13:28 ? Apa tu? "

" surah ke 13 ayat 28 dik"

Kemudian Aisyah menyambung kembali .


" Nampak je kuat kan tapi kak lemah. Siapalah kak tanpa-Nya, hanya palitan lumpur bersalut noda. Akak tak minta difahami kerana kak tidak hidup dengan pujian orang ramai dan tak pula mati dengan kutukan mereka . Kak hidup hanya kerana-Nya. Syukran jazilan kerana telus ngan kak. Kak bersyukur ada sahabat macam Humaira."

" InsyaAllah kak, Humaira pun diuji kak. Macam berat pula.Takpe, tu kan lumrah seorang hamba. Diuji untuk menguji tahap apakah kesetiaan kepada Tuhan-Nya. Erm lpas ni kak jangan la senyap je. Nasihat kan lah lagi pasal perkara tu. Kita kan manusia asik lupe je. Tu belum kira brapa ekor semut dah tersyahid dalam air yang kita minum"

"Hehe..ada-ada je Humaira ni. InsyaAllah, sama-sama menguatkan diri dan memohon agar mendapat pertolomgan-Nya. InsyaAllah, amin..sirru 'ala barakatillah, cahiyox, gud lucks, maat tawfiq wan najah, ganbatte kudasai..erk apa lagi ek?? "

"ha, macam tu la senyum. Senang hati Humaira tengok cam tu. Erk, apa bahasa kak cakap ni. kudasai kusut masai..eh...??"

"laa, terlebih sudah kak ni. erm semua tu kata-kata semangat la dik"

" owh ok..kak jom masuk kelas. Ustaz Bob dah nak datang..Meh Humaira lap air mata kak tu. Huduh la kak nangis-nangis ni.Mata akak sepet cam saya. Karang sama-sama bengkak tak nampak jalan pulak"

"Hehe, baiknya..syukran..xpe, kalu sama-sama bengkak, kita akan jalan sama-sama"

"""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Perbualan keramat itu yang membuatkan Aisyah menangis. Dia bermonolog seketika.

" erk ramai dah datang ke bilik stadi..Lap air mata mu Aisyah. Semoga menjadi wanita faqihah sebijak ummul mukminin , Saidatina A'isyah R.A. InsyaAllah.amin""

Tidak jauh dari kawasan yang menjadi saksi air mata keinsafan Aisyah, Humaira terkocoh-kocoh berlari dapatkan kakak seniornya itu.

" kak Aisyah, jom gi liqa' lajnah HELWI jap. Ada liqa' tergemparprogram untuk bincangkan program terakhir sem ni.." katanya dengan tercungap-cungap. Namun matanya tertancap pada sepasang mata dihadapannya. Seakan sembap .

" Erk.kak aisyah nangis lagi ke??"

Aisyah menarik tangan Humaira lalu mereka saling berdakapan.

" Kak tak nagis, habuk ni lumba-lumba masuk dalam mata kak. Jeles betul la habuk-habuk ni kat kak.."

" Ala..kak tipu.."

" Hehe,pandai humaira..kak cuma muhasabah diri. syukran ea dik"

" Owh sama-sama. Nanti kita muhasabah sama-sama nak? ""

1,2,3

" ea la. kalu nak muhasabah pun lepaskan pelukan ni dulu. Kata nak gi liqa'. Aishh budak ni"

" Haah la kak, ter'over' pula..Hayya bina"

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

Humaira,
Andai Hasan al-Banna kisah perjuangan
Andai Umar Abd Aziz kisah pemerintahan
Andai Bilal kisah kehambaan
Maka ana dan enti adalah kisah persahabatan

Humaira,
Andai bunga indah kerana warnanya,
Andai buln indah kerana nur nya,
Andai laut indah kerna birunya
Maka persahabatan ana dan enti
indah kerana saling berpesan pada kebenaran,kesabaran dan kasih sayang
Ukhwah Fillah Semanis Mahabbah Selamanya.


0000000000000000000000000000000000000000000000000000000

p/s : semua watak dan jalan cerita tidak ada kaitan antara hidup dan mati.
Jika ada persamaan , ia hanyalah kebetulan.
Harap maklum
[ayat yang biasa kedengaran bukan??]

13:28

Pagi itu, angin menyapa lembut memupuk rasa membelai naluri aisyah...sudah lama dia mengidamkan untuk bersendirian pada waktu pagi. Kampus yang terletak di kawasan berhampiran Hutan Terenggun, Kuala Lipis memang mengasyikkan panoramanya..

Pagi ini, dia ingin bersendirian ..muhasabah diri. Penat dengan urusan dunia yang tak sudah. Ahhh...urusan dalam jalan dakwah dan perjuangan juga kadangkala menggenggam sejuta perasaan..Terlalu beratkah untuknya ?? hamba dhaif kepada Yang Maha Agung.

Dia ingin bersendiri dan pada kali ini deras sekali air mata itu.

Aisyah, sering digambarkan sebagai muslimah yang mempunyai tanggungjwab yang ditaklifkan oleh orang sekeliling dan sering juga menyampaikan ilmu yang dia perolehi. Pastinya semua orang menganggapnya terlalu tegar dan hebat dalam menyampaikan..

betulkah???

namun mengapa air mata itu mengalir lagi .??

Lagu yang dimerdukan oleh Zulfan, Bahtera Hamba berlagu menerusi corong mp3 kecilnya itu...



Sukar berlabuh sebuah bahtera keinsafan
Memberanikan aku sebagai nakhoda
Di laut yang luas gelombang yang datang
Menghanyutkan segala kemudi ke dasar dosa...


Kucekalkan diriku bergapaian air mata
Meluncur bahtera ke pulau redha
Kupasrahkan hatiku meredah gelombang cinta
Yang buar menggunung menghempas dosa...


Kalau tiba ke pantai putih hamparan pasir permaidani
Terbentang luas rahmat dan kasih sayangMu


Kembali bertawajuh di pulau yang redha ini
Kuhindarkan naluri segala mazmumah diri
Kealunan lautan bertiup bayu kesempurnaan
Di taman itu jiwa bersemadi....


Jernih danau nurani bersih
berwudhu'air mata yang gugur
Menyerah diri kepada Allah
Mendamba kasih menghina diri
Syukur hamba dengan keinsafan
telah berhijrah akan diriku
Di bawah naungan keampunan
Hidup matiku hanya untukMu....


ah..terlalu syahdu..namun nasyid itu bukanlah penyebab utama kepada mengalirnya air mata seorang mujahidah ini..Dia bukanlah seorang yang tegar dalam menitiskan air mata dalam perkara remeh duniawi kerana baginya jalan perjuangan yang penuh onak diri ini memerlukan sang mujahidah yang teguh menepis emosi ..

Peristiwa malam semalam benar-benar menggoncang tubir empangan air matanya.

""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""

" Kak aisyah , humaira nak cakap sket ngan kak ni..asif jiddan kerana menggangu kak", kata humaira semasa terserempak dengan aisyah sewaktu menuju ke bilik studi...

' Oh..ok juga tu sebab kak pun nak tanya kenapa humaira sedih je malam semalam..nangis sampai mata bengkak-bengkak segala sampai susah nak melihat.Mata kamu tu kan sepet..dah tak comel jadinya"seloroh Aisyah...

" erm kak la cakap dulu,humaira segan la"

"aduhai,hehe,tetibe malu-malu kucing plak humaira ni..erm oklah..kak tanya nape humaira nangis semalam??takut juga kak taw"

"hehe..xda pape lah kak,mainan emosi je..tetibe rasa keseorangan"

"la...nape x ajak je kak tidor ngan humaira semalam, kak aisyah dan kak ida rumate kak pun boleh temankan..takut tido sorang2 ek.??manja..."

"eleh,nak manja ngan kak pun xleh..erm sebenarnya tetibe humaira rasa sebenarnya sahabat-sahabat ni tak ikhlas dalam berkawan..bila humaira perlukan mereka, macam2 alasan mereka bagi..nak suh tolong temankan humaira tidur ntuk 1 malam je pun banyak alasan..."

"erm kak rasa, mereka sibuk dengan assigment la dik...jgn amik ati ye..insyaAllah len kali kita tido ramai-ramai dan kak ajak semua 12 org sahabat tu tidur kat bilik humaira ek.tapi kene mngangkut tilam la..hehe"

"ok kak,beres ..Erm kak, humaira nak cakap sket ni.kak kan selalu nasihatkan dan kongsi pasal permaslahan ikhtilat, humaira sangat menghargai..Tapi kan kak humaira ada dengar ada seorang sahabat ni citer sal kak"

Terkejut aisyah.Bukan kerana ada orang berkata tentangnya tetapi kerana dia memang sudah lama merasakan yang ada orang akan berkata tentang itu dan orang itu adalah yang agak rapat dengannya..Aisyah mengatur kata sebaiknya.

"erm dia cakap pe dik..akak x kisah sebab akak memang suke orang mengkritik dan nasihat kak"

"erm dia cakap kak ni senang je cakap sal ikhtilat tapi kak ber'ym' juga kadangkala dengan muslimin, xkira lah dia tu umurnya pangkat adik. "

Humaira tersekat dalam mengungkap kata namun diteruskan jua kerana dia sayang kakak senior nya itu.

??????????????????????????????????????????????????????????????????????????????????

p/s: bersambung...

Friday, October 23, 2009

refleksi introspektif

MySpace

ima, my coursemate bgtaw saya (act kawan ima hntr msg ni pdnya)

"sebesar2 dosa adalah dosa yg dilakukan ketika kita RASA BERDOSA melakukannya
~~imam alghazali~~"

sejenak ku terpikir..acapkali berlaku begitu dalam hidup kita
(jika tidak 'kita' , maka sudah pasti 'aku')

tidak beriman kah kita pada masa itu??

atau bagaimanakah iman di kala ujian melanda dan kita tahu ianya dosa???

tingkahlaku kita sebagai org yg nak buktikan iman ni, mstilah melalui amalan..

contohnya tatkala ku tahu jika ku buat perkara itu, maka ia adalah dosa..Maka ku mesti mnghindarinya~~





MySpace

dan bila ku tak senang hati atas sesuatu perkara tu, lantas ku rasa diriku macam berada di awang-awangan memikirkan apa langkahku...ermmmm..


~~the road not taken~~again n again

sungguh..ku merasakan itu

kala ini hati berbunga2 untuk exam..

[hati berbunga2 mcm bunga di atas ni]

preparation??
xla banyak..cuma excited ntuk mnghabiskan program persediaan ijazah sarjana muda perguruan ini...

exam is jz around da corner..within 2 week..

1) assigmnnt KOMPETENSI KECERDASAN EMOSI..
>>baiki...mmberi impak pada pngs nanti..usaha sehabis mungkin ye..

baru diberitahu pagi td..mlm ni dah kene hantar

2) program last HELWI (sblm dgn rasminya habis tarikh taklifan as s/u helwi)
>>lambaian wida' (slmt tggal ntuk tahun 2009)...

ditaklifkan
2.1) buat design ntuk kad




2.2) berlakon jd bdk baik@mslimah solehah dlm lakonan mlm wida' nnti..aisehhh...selama ni kalu brlakon org asik bg watak mak..termasuk klas BI hr tu..dah 3 kali mlakonkannya..

first-- when i am in standard six..

2nd -- when i aim in form 5, played as a mother (novel konserto terakhir, n antologi drama serunai malam)

third--- english class with madam amilin :D

2.3) create tayangan gne movie maker ntuk mlm lambaian wida'.he3

2.4) smue di atas kne disiapkan meanwhile ada esemen adhock..kene submitt malam ni..aiseh ada 8 jam lagi...n kne outing nak selesaikan bbrpa pkara...sempat ke??insyaAllah

erm...xla byk mana..optimis....

owh ya,,sungguh ku meraskan keletihan namun syukur coz ada taklifan yg kne jalankan..
bukan gembira dgn amanah yg diberi tp e2 lbh baik dr kebosanan xda keje..

dan betapa smue yg terjadi mngajar aku lbh mnghargai diri sendiri..

hargai amanah ini yakni diri dan perasaan ini kerana ia adalah amanah dr Ilahi..

verily..,do not hope for the others gratitude...really..!!

sayang kepada diri,
xnak terjerumus dlm noda maksiat dan lagho
xnak trus disakiti dan mnyakiti...
xnak mnghrap dan mmberi harapan..

aida (best buddy when i was study in KMJ) pnah cakap

" berputus harap pada manusia, selamanya berharap pd Allah"

dan sekali lagi dan bakal berkali2..
ku ingtkan....

sungguh dengan mngingati Allah jiwa kan tenang (13:28)



Thursday, October 22, 2009

bukan sekadar anime dan coretan..


kucekalkan diriku
bergapaian air mata
menuju bahtera ke pulau redha
ku pasrahkan hatiku meredah gelombang cinta
menuju redhaNya





cahaya yang jarang kita singkap
aku dan kita semua
seorang insan membina diri
menjadi mujahid berani
demi -NYA
bangunlah sepertiga malam
mujahadahmu dlm kegelapan malam
membuang segalam kelam
yang kian mendalam...

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

coretan kisah hidupku bukan kisah sempurna
dan tanpaNYA
aku tak bisa memilih
antara dua cinta
kerana ku ingin
Melakar cinta di pinti syurga..
aminn

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

sgt meminati anime naruto, n of course sasuke..maaflah andai ada yg tidak berkenan di hati~~

Thursday, October 15, 2009

naruto oh naruto






ni sasuke~~x tahu nama penuh coz he is not my brother..hu3





























ni naruto..aiman (my little bro) said his name is uzumaki naruto..erm..sampai skrg aku pn x tahu nape naruto mcm ade belang like a cat at his face...


~~ima ckp>>naruto kene ckar ngan kucing..

ku jawab>>>totally wrong la ima...
ha3..good try..








erm...sebanrnya naruto dan sasuke segala ni mmbuatkan diri ni xda mood nak ber'blog'

adikku( Cak n Bilah) ckp~~ angah dihinggapi peristiwa misteri dek naruto2..hu3


p/s:
13:28
"verily, in the remembrance of Allah do hearts find rest"

Sunday, October 11, 2009

umpama lembu di padang

pabila teringat balik babak dalam satu episod drama di ASTRO OASIS brtajuk Cinta sempurna,
teringat balik kata2 ustaz nazir (ashraf muslim)

"kita ni kalu hidup tanpa tujuan/matlamat,ibaratnya sama la kita ngan lmbu kat padang,hanya tahu beranak ,makan dan tidur"

apa tujuan kamu smue hidup??

teringat kata sahabat sorg ni lpas borak2 ngan dia,
"student skrg hanya tahu hdup dia ada 3 matlamat.."

1)assignments beres
2)epi ngan Buayafriend/gelifriend (kata2 ustz hasrizal)
3) makan,minum tidur...


aku pikir2 balik,btul gak tuh..kdg2 tu gak yg aku buat..
konon2 bz ngan assgmnt..

tak terpikir ker tak kan la Allah jadikan kita ntuk jz SIAPKAN ASSIGNMNTS,MAKAN,TIDUR....


xterpikir ker???

kalu x terpikir jom pikir lagi..


keje,assignmnt,makan ,tidur,kawin,suka2..sampai la tua..cam tu ker???


dek krana Allah limpahkan suatu rasa padaku agar hdup ni bukan skadar e2 smue..lebih dari itu..

yup..lebih dr sgalanya

erm..ada gak sorg kakak ni cakap
"dulu sy ingatkan dunia sy ni hanye kerje n cinta je"

rupanya lbh dari tu..

tanggungjawab melebihi masa yg ada (kata2 hasan al-banna)

ya..aku merasainya..dan sejuta serta infiniti hamdallah patut ku panjatkan..


bila mana aku berikrar (kamu juga..jgn nafikannya) dlm solat (doa iftitah) bahawa hidupku,ibadahku dan matiku hanya kerana-Nya,bermula episod pengembaraan hidupku..




mungkin kembara hidupku tak sejauh org len mnjejak kaki kesana sini, kerana kembara ku disini mnjejak hati2 diri ini dan insani kmbali kepadaNYA..


makin banyak yg ku ajak,ku perkatakan,
makin besar cabaran buat apa yg ku perkatakan

ku katakan tntg 'couple'
natijahnya aku berhadapan ngan sahabat2 aku yg berkapel..aku wajib tegur dgn cara plg berhikmah...

mungkin xnampak kesan

dan sehinggakan mungkin ada org kata
"hu3.fizan katakan tntg kapel,tp shbat sndiri kapel"

mengertilah aku insan lemah,hanya aku mampu cuba mnyampaikan
biar dipandang sinis oleh shbat sndiri
aku mahu kau tahu bahawa ku tegur dirimu atas dasar CINTA dan tanggungjwab kpdNYA
kalu ku biarkan dirimu trus begitu..sahabatkah aku????


kerana aku x mahu kau dan aku hidupnya ibarat lembu di padang..


dan padaMu ya rabbi, selaksa pengharapan ku panjatkan kepadaMU..

Saturday, October 10, 2009

Yesterday Will Never Return

Yesterday Will Never Return..

I would like to remind us about what Allah had said in da Quran..

" In order that you may not be sad over matters that you fail to get..."
[ Quran chapter 57:verse 23]

in malay:
"Agar kamu tidak bersedih hati terhadap apa yg luput dari kamu..."
[alquran, surah alhadid ayat 23]

Everyday n everytime and even between da second, we knew dat yesterday will never returned instead of we also did not know what future will bring to us..and all we knew was da day that we still face it..

Like peoples said
"Seize the Day"

yup...sometimes we always looked to our past,
how regret we were when we failed to do smthng that we should do..

but once in a blue moon we appreciate what we have now instead it neglect it..

what i had learned through dis two sand-and-trembling week was i must treasured the time by not looking the past but strive everything and seize da day with all da strength that i had..




InsyaAllah..the history of my life will be the treasured one..

i will make da next move foward...

Search for happiness inside of you, and not around you or outside of you..


""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""""


Muhasabah buat diriku
- dah brapa lame hidup dalam Islam n spnjang tu adakah tujuan aku diciptakan telah tercapai dan bagaimanakah keadaan di sana nanti??

berusahalah sehabis mungkin kerana mana mungkin bila kaki dah mnggalkan bumi kita dapat beramal walau sesaat, walau setengah saat..

apatah lagi jika kita beria2 minta nak kmbali ke bumi ntuk beramal ibadah..Allah dah bagi warning dalam kalamNYA..tinggal kta je nak amal atau x..

jika masih mencari alasan untuk beramal (spt hidayah x sampai,ilmu x cukup, segan n whatsoeva) maknanya sombong ngan Allah..Allah tak tanye kejayaan kita tapi byk mana usaha kita..Banyak ke????

bak kata sahabat ni,,dia ingatkan
"JANGAN CARI ALASAN DENGAN ALLAH"

contohnya:
Allah dah bg segala macm nikmat tapi bila Allah panggil ntuk solat dan mngakkan syariat Islam, kita mncari alasan..


PLEASE,BEAR IT IN OUR MIND~~~

hidayah e2

hidayah itu Allah yg bagi tapi kita kne ada usaha kan...

usaha dan kekuatan dari diri..

sedang tgah berpikir mngenai hidayah Allah,
tetiba Allah lintaskan HIDAYAH seorg lagi dlm hidupku
Ya Allah..hari ini birthday dia (pd 7 oktober lalu)

nak post entry or nak wish kat blog, mmg susah coz line x clear..
asif ya ukhti..




ucapanku
moga shbat ini dapat apa yg diniatkan dan moga Allah sntiasa mlndungi dia yg ku syg..

he3.kalu ingat balik, Hidayah bukanlah schoolmates saya mahupun satu matrikulasi ngan saya, apatah lagi satu negeri..blaja pun jauh2..
tapi kusa Allah tlah pertemukan kami..uniknya pertemuan kita :D

You're...
My Friend,
my companion,
through good times and bad
my friend, my buddy,
through happy and sad,
beside me you stand,
beside me you walk,
you're there to listen,
you're there to talk,
with happiness, with smiles,
with pain and tears,
I know you'll be there,

throughout the years

Thursday, October 8, 2009

IHSAN..

apa tu ihsan???

jika kita ingat balik hadith kedua dalam susunan hadith 40 susunan imam nawawi,kita akan tahu apa maksudnya ihsan...

mafhum hadith lbh cm ni la....

malaikat jibril yg mnyamar sbg manusia..hitam rambutnya,putih pakaiannya,elok rupanya dtg kepada nabi Muhammad S.A.W dan duduk dihadapan baginda dan merapatkn lutunya kpd lutut baginda...
Malaikat jibril brtanya apakah yg dimaksudkan dengan islam..baginda pun mnjawab lima rukun islam tu ,kemudian malaikat e2 kata "kamu benar "

then, malaikat tanya apa e2 iman..bagnda pn jwab 6 rukun iman tu..kmudian malaikat pn kata "kamu benar"

then malaikat suh kabarkan tentang IHSAN
" ihsan ialah engkau mnymbah Allah seolah2 Allah mlihatnya,sesungguhnya jika engkau xdapat lihatNya, DIA mlhat kamu"

kmudian malaikat kata lagi.."khabarkan aku tntg qiamat"

baginda jawab
" org yg ditanya tidak tahu mlainkan org yg bertanya"

malaikat pun kata
"maka trangkanlah kpdku tanda2 nya"

baginda mnjawab
"antara tanda2 nya ialah wanita mlahirkan tuannya (mak ayah jadi hamba anak2) n org miskin berlumba2 jd kaya..

kemudia org itu pun berlalu


lalu bagnda tanay umar r.a,
adakah kamu tahu siapa laki itu


umar jwb
"hanya Allah dan rasulNYA yg mngetahui"

rasulullah pun brsabda
"sesunggunya dia adlh malaikat jibril yg datg kpd kamu ntuk mngajrkn pdmu tntg agama kamu"



islam dan iman itu akarnya,dan ihsan itu buahnya...


owh ya..
ni sahabat dr australia bg kad elektronik..
syukran ye IHSAN..
mg kita mnjadi ihsan spt yg disebutkan dlm hadith ke-2 susunn imam nawawi ini..insyaAllah

rain please go away



rain , rain go away..
lallalala..

entah..x taw nak sambung lagu ni cm ne..
ni lagu kanak2
tapi time kecik2 {smpai skrg pun} sy xpaham nape org xnak ujan..


beberapa hari lepas saya berharap sangat hujan turun dan pd waktu tu sy nak brada bukan di kawasan bilik,,mungkin di kawasan lebih lapang di mana saya dapat menghirup udara natural hujan tu..


dan alhamdulillah...tercapai...

tenangnya..

alhamdulillah..

sebenarnya sy tak taw la kalu ada org yg addicted towards da raining day likes me..

dari kecik lagi...




mak kata
" Angah ni sejak kecik kat Perak lg suke men ujan sampai la dh besar skrg"

n memang smpai skrg pun..
kalu kat umah cepat2 buka pintu blakang n duduk tercangok tengok ujan..
biarlah kene tempias sket..

mak kata
" angah,tutup sket pintu tu..nanti dmam kne ujan"

ku jawab:
" sori mak..angah ni kan kebal"


dan ada dua kali xsilap...ajak kawan2 @ diajak kwn2 men ujan kat kampus..nsb bek pngarah kampus xnampak.hu3..seronok..

Fizan : Ima , jom men ujan...
Ima : nanti demam cam ne?
Fizan ; xpe..fizan kebal...^__^

tapi...esoknya..."ACHOOOOOO"..slighly feverish..tu la konon2 kebal dan immune segala lagi..

hehe..masih berlagak diri tu terlalu immune...

HUJAN..anugerah terindah dalam hidupku..
bolehke bercinta dengan hujan???

kalu hujan mmbawa ketenangan,ku ingin Allah hadirkan ia buatku agar aku lebih bersyukur..

kalu Allah dtgkan panas sekalipun, ku ttp bersyukur kerana ia mngajar ku untuk mnghargai hujan..


begitulah hidup,ada putaran..

ku ingin didik hatiku mnjadi lidah yg basah spt hujan
basah dgn zikrullah

hati damai sedamai udara ujan

insyaAllah..

moga kita sama2 syukuri apa yg ada pd kita sblm ia trlepas..
lumrah manusia jarang bersyukur tapi cuba jauhi diri kita drpd x bersyukur...

Action !!!

Action !!!!

masa untuk beraksi..
bukan hafal skrip je...

erm..tu kata2 untuk diriku..
yup..cukup sudah penyesalan ku..
masa untuk buat apa yg sepatutnya...

lama rasanya x berusrah..
ye..ada sahabat ckp usrah tu x smestinya jmpe wat bulatan (halaqah)..
memang pun..

kalu jumpe anak2 buah mmg akan brtegur, borak ntuk rapatkan hati..
moga Allah membantu kami..aminn..

tapi nak juga usrah formal..perlu juga ntuk berkongsi ilmu..

anak2 buah slalu cakap nak kerap adakan perjumpaan.nak bincng2 bab agama..hu3

asyik aku yg meng'usrahkan' org smpai diri sndiri tak ter'usrah'.
2 yg x btul jadinya dua tiga minggu ni


buatkan diriku berfikir

>> aku ni rasa mcm cacing kepanasan kalu xjmpe akak2 ntuk berusrah atau usrah batch,
mereka (anak2 buahku) turt merasai jua..

kalu nak tunggu sme ada..alamat nyer susah sket la kan...


ada sahabat kata...

setiap org leh terima tarbiah (didikan) berbeza:

1) ada yg dgar cramah,terus luluh hati..

2) ade yg kne dgn kwn2 bg sms

3) ada yg nak smpai kne marah2,bebel2 sket (aku la tu)

4) ada yg nak cara memujuk

5) ada yg nak santai habis...

macam2 ada...

ada gak sahabat cakap..

sibukkan diri..
ea ..tgah berusaha ..insyaAllah..diperkuatkan

ada juga sahabat ckp
" fizan,kite kene sama2 kuat menguat..sy pun lmah ni.."

insyaAllah wahai shabat..
tatkala aku brsemanagt...kan ku pimpin tanganmu
tapi tatkala ku lemah hulurkan tangan mu buat menarik diriku mndekati Allah

coz prjalaanan muqarabah ku bukan seperti jalanmu
banyak nya jalanku yg aku trasa sakit demi mngkifarah dosa
byk juga ku rasa lemah
byk juga ku jatuh
tapi ku perlukan mu untuk mlngkah kembali

kerna ku tahu
kamu adalh sahabat
yg Allah janjikan untukku
mnjadi wadah mndekatiNYA..


~~tadi dlm kelas ada adik syafiq (huhu..lebih suke mmnggl mreka e2 adik..) brtanya..
dlm peperangan adakah rasulullah s.a.w meneliti dlu selok belok geografi sbg salah satu strategi ntuk menang???~~~

aku tahu jwpnnyer..tapi fakta x ingat..my fault..k..buka balik kitab sirah karya hamba Allah, al-Buti, Fiqh sirah 2 kalu x silap~~syukran atas ingatn spy ku lbh bykkan usaha mndalami ilmuNya..insyaAllah..