Wednesday, July 27, 2011

horsemanship (bukan doktor je ade manship segala :P)


ya Allah mudahkan urusanku dalam menelusuri salah satu sunnah kekasih-Mu.. insyaAllah.. aminn

Friday, July 22, 2011

Kau Mawarku

Alhamdulillah mash bernyawa untuk mnruskan usaha menuju satu pengakhiran yang tenang. Moga diberkati usaha kami Ya Allah..amin~

Salam saiyidul ayyam. Penghulu segala hari. Pagi2 mainkan lagu Freedom by Maher zain. Amik feel sempena hari jumaat. Walaupun lagu ni dah lama keluar, tapi aku baru je upload kat laptop. Biarkan~~

Perkara wajib yang aku akan wat bila surf internet ialah gi blog kak Baya.. Seriuosly, i hv not meeting by chance yet. Dia bukan jua saudaraku. Tapi kisahnya yang membuat aku kembali berani. Memilih untuk berjuang ntuk hidup kembali. Alhamdulillah. Kak Baya sangat sweet, selain dia Mawar kepada Nafastari, bagiku dia juga mawar kepada yang lain. ketabahannya .. Speechless.

[ sebersih mawar kuning]

Kronologi nya aku suka baca blog2 ibu muda .. kiranya married student la. mengada barangkali dan mungkin nak amik feel (xda kaitan:P).. tapi bila terjumpa blog kak Baya,persepsiku terhadap perkahwinan berubah. Dun wori.. xda kaitan dengan xnak kawen dan sebagainya. Kemudian di tambah lagi dengan ulasan kawanku yg mengatakan lebih kurang gini la:

" ramai yg nak berkahwin awal tanpa menyedari tggjwb sbg suami/istri itu sgt besar"

Setuju.. Alhamdulillah ramai yang berjaya membina masjid dan melaluinya dgn tabah. Tapi kes penceraian bagi pasangan muda juga meningkat. Huh, kalu dipikirkan balik, aku sangat takut nak kawen, tanggungjawab sgt besar. aku bercakap soal kawen ni bukan sebab aku dah nak kawen tapi tak kan la sehari dua nak kawen baru nak sibuk cari buku tntg kawen segala. and one more thing, aku dah 22 tahun 0k..

_______________________surah an-nazi'at: ayat 40 &41_____________________

" sesiapa yang takut akan kebesaran Tuhannya dan menahan diri daripada menuruti hawa nafsunya, maka sesungguhnya syurgalah tempatnya"

Thursday, July 21, 2011

My Bad T_T


I do have many bad characteristic.. xperlu nak citer kat sini coz sgt banyak ok. Tetapi sampai sekarang aku memang allergic dgn NOMBOR.. alahh..biasa la kan since i am not math pure degree holder apatah lagi budak engine. Jauh panggang dari api..sudah terang lagikan bersuluh (mmg xyah suluh pun)


PRIMARY SCHOOL
- sengaja ilangkan buku latihan math. habit berterusan sampai darjah lima. Ala.. paling koman pun kene denda duk depan. seronok apa. Tapi bila darjah lima, cikgu tuisyen dia sangat KEJAMMM.. satu malam dua ratus soalan aku kne siapkan. Seyes lupe nama cikgu tuh . Memang dasar buaya lupakan sungai tapi satu yang aku ingat tntg cikgu tu. Nombo PLAT kete dia. AXN **** . nombo blakang plat aku x ingat, kan dh ckp td aku mmg lemah dan OKU b
ab2 nombor.. apakah?? AXN?? haha..anyway result still maintain C+ (ada ke plus zman tuh)..haha. Then darjah 6, tuisyen ngan cikgu Mahmud yg merupakan kawan ayah aku.. Cikgu ni best jugak . Tapi biasalah aku paling ingat BARBIE DOLL anak prmpuan ckgu Mahmud.. OWh..xpatut sungguh.. tapi tak tau camne,MATH UPSR aku dapat A+++++ (hyper:P) Mungkin pemeriksa tu rabun kambing kot..

SECONDARY SCHOOL
spt biasa,istiqamah C.. Upper form kat KISAS pun still C. Add math tak yah cakap la. Cuma akhir2 lpas percubaan SPM tu, result math mode mnjadi smkin insaf sket.. dapat la A2. result SPM untuk math?? pandai2 la teka:)
one more thing,tyme form 4 beria2 la beli pembaris flexible.konon2 nak lukis graf yang licin. bahasa inggerisnya 'smooth'..haha..adik aku ckp " ala, kalo tangan ko tu angah dah xda seni n bengkok, xda maknanya flexible ruler tuh"..apakah?? bila masa tangan bengkok, tangan ni siap dibedung dgn baik smasa kecil ok. Jangan salahkan mak yang istiqamah membedungkan anaknya:P .. tapi salahkan anaknya yang gunakan ekor kucing untuk melukis curve..
(ekor Mr.boney yg panjang..)

MATRIX LIFE
org kate math susah kat matrik. ye..mmg betul. mana taknya ..soalan tutor aku x pernah siapkan, inikan soalan past year..mmg haram la nak tgok aku siapkan. paling rajin pun , aku akan baca je buku math , hafal segala rumus. BACA?? yup..xcaya sudah:P

IPG Life
xda maknanya math since mmg bukan course math. tapi bila dah dapat elaun ni, aku jadi fobia nak kira perbelanjaan aku sndiri..padahal resit dah berkepul2 aku simpan. xsanggup tgok graf prbelanjaan menaik..haha.. dan of course graf duit berkadar songsang...xkan makin menaik pulak. petang nanti, sila g ke ATM n cek balance n buat penyata akaun, kunci kira2 n so on. Harapnya la:P

Falsafahku: Math untuk dibaca:P

Moga diberi kekuatan

sudah tiga tahun ku kira diri ini dilantik menjadi naqibah.. teringin sangat2 nak jadi anak buah usrah, mendengar orang lain memberi pengisian dan nasihat.. pernah juga terfikir untuk meletak jawatan sebagai naqibah sebab aku mmg x layak ok.. anyway Allah masih beri aku kekuatan untuk memperbaiki diri dan semester ini aku bercouple menjadi naqibah dengan pelangi ini.. TQ Allah.

Kelmarin usrah pertama kami..ada la sedikit video ditunjukkan

video

Then taaruf la sket2.. actually ada 6 ahli usrah yg digazetkan dalam kumpulan aku n fyza. Alhamdulillah dua orang datang. Yang lain mungkin ada hal yg xdapat nak dielakkan n unfortunately Aniem xsihat sgt.. syafakillah from us:)

Tetibe, zihan bagi tau ada seorg lagi nak join usrah. Alhamdulillah.. syukur.. Resolusi usrah kali ni, anak2 usrah mahukan

1) tasmik bacaan al-quran + tajwid
2) kupasan masalah fiqh
3) isu semasa

erk..terkedu juga kerana dalam masa tiga tahun ni, inilah usrah yang ahli2 nya meminta pengisian yg agak berat.. InsyaAllah. Moga diberi kekuatan.. Rata2 ahli usrah mahukan ilmu dan mereka nak berubah menjadi lebih baik (aku pun T_T).tapi taku2 coz takut ada kawan2 lain pandang sinis.. xpe2.. kita kan kawan.. InsyaAllah dilalui bersama. Ku kira kombinasi yang baik antara kami coz

Aku: suka bergelak sahaja
Fyza : Makan2 pun seronok
ahli2 : suka bg respon

Atleast xda la bergelak je, ada la check n balance. InsyaAllah ahad ni JPP di bawah biro latihan dan kepimpinan (kot:P) akan mngadakan akademi kepimpinan al-fateh a.k.a AKMAL.. knapa AKMAL?? knapa bukan FIZAN?? :p

i am kindly waiting 4 it..ameen..

_______________________aisyah: asramaku syurgaku______________________

" ...sesungguhnya hanyalah kepada Allah aku mengadukan kesusahan dan kesedihanku"
surah yusuf: ayat 86

p/s: berikan kekuatan pada kami dan tenangkan hati kami Ya Rahim..aminn